matkablogi

matkablogi

WeChat ja maksamisen ilo

Uskokaa tai älkää, mutta Kiinassa maksaminenkin voi tuottaa iloa. Maanantaina uskaltauduin ensimmäistä kertaa maksamaan jianbingin (kojussa myytävän pussiletun) WeChatilla skannaamalla QR-koodin ja naputtelemalla hinnan (6 yuania ≈ 0,8€) ruutuun. Kyllä tuli edistynyt olo!

Jianbing
Jianbing, vapaasti käännettynä pussilettu.

 

Kiinassa kukaan ei käytä pankkikorttia

Kaupoissa pyöriessä olen huomannut, että kukaan ei maksa ostoksiaan pankkikortilla. Käteistä käytetään joissakin tilanteissa, mutta pääasiassa kaikki maksavat ostoksensa kännykällä. Yleisimmät maksusovellukset ovat Alipay ja WeChatin Wallet, joista jälkimmäinen tuntuu olevan ihmisillä päivittäisessä käytössä. Sovellukseen liitetään pankkikortin tiedot ja valitaan kuusinumeroinen vahvistuskoodi. Tämän jälkeen rahaa voi siirtää kortilta sovellukseen ikään kuin ylimääräiseen lompakkoon tai antaa sovelluksen veloittaa maksun yhteydessä suoraan kortilta. Pohdin aluksi, saako rahoja koskaan takaisin, jos koko WeChat jumiutuu ja päätin siksi antaa sovelluksen veloittaa suoraan kortilla. Eipä siinä loppujen lopuksi eroa ole, kun kortin tiedot kerran jo ovat sovelluksessa.

 

QR-koodit kovassa käytössä

Kiinassa pienistä mustista ja valkoisista palikoista koostuvia neliönmuotoisia QR-koodeja tulee vastaan kaikkialla. Ravintolassa tarjoilija saattaa tuoda maksuhetkellä asiakkaalle pienen laminoidun lapun, josta QR-koodin skannaamalla pääsee siirtämään maksun suoraan ravintolan tilille. Kiinnostavan katumainoksen QR-koodi taas saattaa heittää suoraan yrityksen verkkokauppaan. Jos haluat lisätä WeChattiin uuden kaverin, ei puhelinnumeroja tarvita – senkun skannaat QR-koodin toisen puhelimesta. Tämä on erityisen kätevää tilanteissa, joissa tapaat monta uutta ihmistä samaan aikaan.

Viikonloppuna onnistuin myös ostamaan itselleni lipun kampuksen konserttisalissa olevaan tanssiesitykseen. Kävin lauantaina language buddyn kanssa hotpotilla ja hän selitti samalla miten lippujen osto toimii. Konserttisalilla on WeChatissa oma käyttäjätili, josta voi selata tulevia leffoja ja esityksiä. Toisen käyttäjätilin kautta voi ostaa lipun valitsemalleen paikalle. Tiistaina kävin lunastamassa lipun konserttisalin luona olevasta automaatista ja onneksi paikalle sattui avulias kiinalaisopiskelija, joka näytti minulle miten homma toimii. Samalta käyttäjätililtä, jolta lipun ostin, löytyi myös QR-koodi. Tyttö näytti sitä lukijalle ja sekunnissa automaatista tulostui oikea pääsylippu paikkanumeroineen kaikkineen. Wau!

 

Punaisia kirjekuoria

Eilen hankin kaveriporukalle liput sunnuntai-illan Golden Mask Dynasty Show:hun (ilmeisesti aikamoinen spektaakkeli luvassa). Ostin liput retkipalvelun kautta ja myös tässä tapauksessa sekä varaaminen että maksu tapahtuivat WeChatilla. Lippujen oston jälkeen keskusteluihin ilmestyi oranssilla pohjalla olevia punaisten kirjekuorien kuvia. Kuorta painamalla ruutuun ilmestyy kaverin lähettämä rahasumma, joka siirtyy saman tien omaan WeChat-lompakkoon. Sen helpommaksi ei voi enää rahan siirtäminen mennä! Perinteisesti kiinalaisilla on tapana antaa rahalahjat oikeassa punaisessa kirjekuoressa, joka symboloi hyvää onnea. Aiemmin kiinalaisen uuden vuoden aikaan perheet kiersivät ystävien ja sukulaisten luona toivottamassa hyvää uutta vuotta ja viemässä lahjoja. Nyt ihmiset kuitenkin makoilevat vuodenvaihteen sohvalla ja lähettelevät toisilleen virtuaalisia punaisia kuoria…

 

Yhden sovelluksen maa

Eilen Ylen sivuilla oli artikkeli Suomessa käytössä olevista kännykkämaksusovelluksista. Suomessa kännykällä maksaminen on vielä todella uusi juttu ja käytössä olevat sovellukset melko tuntemattomia. Artikkelin mukaan ongelmia aiheuttaa erityisesti se, että sovelluksia on useita eikä esimerkiksi MobilePayta voi käyttää rahan siirtoon ihmiseltä toiselle ilman, että molemmilla on kyseinen sovellus. Kiinassa käytännössä jokainen kaupungissa asuva kännykän omistaja käyttää WeChattia, sillä ilman sitä sosiaalinen elämä olisi melko rajoittunutta. Niinpä myös sovellukseen liitetty maksuominaisuus on käytössä valtaosalla kiinalaisista. Niin, 960 miljoonaa kiinalaista saadaan käyttämään samaa sovellusta, mutta 5 miljoonaa suomalaista on haaste.

Artikkeli on luettavissa täällä:
Yle.fi 24.10.2017: Kännykkämaksaminen on vielä melkoinen viidakko, ja nyt taistellaan siitä miten sinäkin maksat jatkossa ostoksesi

WeChat App

WeChat on tullut blogissa esille myös tässä postauksessa:
Suomalaismedia innoissaan kiinalaisista matkailijoista

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.