matkablogi

matkablogi

Suomalaismedia innoissaan kiinalaisista matkailijoista

Kiinalaisten matkailu on tämän hetken kuuma puheenaihe

Viime viikolla Kiina vilahti Suomen mediassa yhdessä jos toisessakin yhteydessä. Kiinalaisten yhä kasvava matkailu Suomeen tuntuu olevan todella suosittu juttuaihe tällä hetkellä, samoin kuin kiinalaisten maksamiseen käyttämät kännykkäsovellukset, joita ollaan kovaa vauhtia ottamassa käyttöön myös Helsingin ja Lapin putiikeissa. Usein tuntuu siltä, että Kiina-uutisointiin pyritään liittämään jonkinlainen wau-efekti, kuten esimerkiksi kiinalaismatkailijoiden Suomessa kuluttama suuri rahasumma. Ehkä tämä heijastelee suomalaisten kovia odotuksia Kiinalaisten matkailijoiden tuomiin rahavirtoihin ja työpaikkoihin, sekä Suomen Kiinan-vientiä kohtaan. Myös Kiinan kieleen ja kulttuuriin liittyvä vastakkainasettelu Suomeen ja länsimaihin verrattuna näkyy usein Kiina-aiheisissa jutuissa, mutta kiinalaisten ajatusmaailman käydessä yhä tutummaksi suomalaisille ja yhä useamman lapsen opiskellessa kiinankieltä koulussa tulee näkökulma todennäköisesti muuttumaan lähivuosina.

Kiinalaismatkustajia nousemassa Finnairin kyytiin

Kiinan matkailukysyntään on sekä panostettu että ladattu suuria odotuksia

Kiinalaisturistien määrän kasvu on näkynyt vuoden sisällä useasti Suomen valtamediassa. Ensin pohdittiin majoitus- ja lentokonekapasiteetin riittävyyttä, kun kiinalainen verkkokauppa Alibaba ilmoitti loppuvuodesta 2016 tuovansa 50 000 kiinalaismatkailijaa Suomeen vuoden 2017 aikana. Suomessa tartuttiin kuitenkin tilaisuuteen ja esimerkiksi Finavia on panostanut Aasiasta tulevien matkailijoiden palvelemiseen muun muassa lähettämällä työntekijöitään Pekingin lentoasemalle “työpaikkavaihtoon”. Vaihdon tuloksena Helsinki-Vantaalle päätettiin esimerkiksi asentaa kuumavesiautomaatteja, joilla lämpimän veden juomiseen tottuneet kiinalaismatkustajat pyritään pitämään tyytyväisinä. Finavian juttu aiheesta (3.5.2017) on luettavissa täältä.

Nyt lentoasemalla on käynnistymässä kuitenkin aivan uudenlainen markkinointikampanja, kun kiinalainen näyttelijä muuttaa 30 päiväksi pieneen puumökkiin lentoaseman terminaaliin. Kuukauden aikana mies tutustuu lentoasemaan suorittaen erilaisia tehtäviä ja raportoiden samalla Kiinan sosiaaliseen mediaan. Myös Suomen sosiaalisessa mediassa ja Finavian sivuilla seurataan näyttelijän elämää lentoasemalla. Mielenkiinnolla jään odottelemaan Helsinki-Vantaalta kantautuvia päivityksiä ja niiden vaikutusta matkailun kasvuun.

Kampanjasta kerrottii usealla uutissivustolla. Jutun voit lukea mm. täältä:
Kauppalehti.fi, 22.9. 30 päivää tosi-tv-viihdettä – kiinalaistähti asumaan Helsinki-Vantaalle

Finnair lentokoneen siipi

Kuinka myydä Suomea kiinalaisturisteille

Sosiaalinen media on kiinalaisille kaikki kaikessa ja viime viikolla Kiina mainittiinkin muun muassa lasten kännykän- ja somenkäyttöä koskevan jutun yhteydessä (Yle.fi, 23.9.). Kiinan suurimmat sosiaalisen median kanavat ovat Weibo ja WeChat, joista jälkimmäinen kattaa kaiken viestittelystä ja kuvien jakamisesta vaatteiden shoppailuun ja taksimatkan maksamiseen. WeChat on näin ollen myös erittäin tärkeä markkinointikanava. Suomessa on huomattu sosiaalisen median tärkeys kiinalaisille kohdistetussa markkinoinnissa ja muun muassa matkailuyritykset ovat alkaneet markkinoimaan palveluitaan WeChatissa. Nyt kyseiseen sovellukseen on myös tulossa Helsingille oma “minisovellus”, josta matkailijat voivat hakea tietoa Helsingistä. Asiasta ollaan innoissaan, sillä WeChat tavoittaa yli 960 miljoonaa ihmistä (Satu Pajuriutta, HS) ja Kiinan matkaileva keskiluokka kasvaa kovaa vauhtia. Artikkelissa on kuitenkin pieni asiavirhe: WeChat ei ole syrjäyttänyt Kiinassa Facebookia, vaan Facebook on blokattu valtion toimesta. Myös WhatsApp on nykyään osittain blokattu.

Juttu Helsinki-sovelluksesta on luettavissa täällä:
Hs.fi, 20.9. Tämän parempaa mainoskanavaa Helsinki saa hakea: Kiinalainen jättiyritys WeChat luo Helsingille oman sovelluksen – käyttäjiä yli 960 miljoonaa

Helsinki auringonlasku

Mitä kiinalainen haluaa?

Nyt pohditaankin jo kovaa vauhtia, millä kiinalaisturisteja saataisiin houkuteltua entistä enemmän Suomeen. Tähän mennessä Helsingin kaduilla ja Lapin lomakeskuksissa on nähty enimmäkseen ryhmämatkailijoita, mutta myös yksilölliset omatoimimatkat ovat kasvussa. Kiinalaisille kohdistettu matkailutarjonta laajenee ja muun muassa lasten kesäleirikoulut on otettu valikoimiin. Tällä hetkellä Suomeen saapuvat matkailijat ovat erityisen hyvätuloisia ja matkalla panostetaan rahallisesti niin elämyksiin kuin tuliaisiinkin. Tulevaisuudessa matkailu tulee kuitenkin olemaan mahdollista yhä useammalle kiinalaiselle.

HS:n mielenkiintoisessa artikkelissa haastatellaan suomalaista matkailuyrittäjää:
Hs.fi, 20.9. Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

Yksi asia matkailukulttuurissa on myös kääntynyt päälaelleen. Enää suomalaisturistit eivät ole ainoita, jotka länsimaalaisesta näkökulmasta pääsevät ihmettelemään kiinalaisen perheen kotia. Pian myös kiinalaisturistit pääsevät vierailemaan suomalaisperheiden kotona ja katsomaan meidän elämänmenoamme kiinalaisesta näkökulmasta. Mielestäni tämä on todella mainio kulttuurivaihdon muoto ja herättää myös kiinalaisia vastaanottavat suomalaisperheet miettimään elämäänsä uudesta näkökulmasta. Matkailussa ollaan saavuttamassa pieni edistysaskel tasapainoisempaa maailmaa kohti.

Ylen artikkeli suomalaisperheessä vierailevista matkailuyrittäjistä löytyy täältä:
Yle.fi, 23.9. Kiinalaisturisteille myydään parin tunnin kotivierailuja suomalaisiin perheisiin – toivekohde omakotitalo luonnon helmassa

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.