matkablogi

matkablogi

Keskisyksyn juhla – kuukakkuja kaikkialla

Keskisyksyn juhla on yksi kiinan tärkeimmistä juhlista

Viikon mittainen syysloma tuli päätökseensä ja tänään oli aika palata kiinanluokkaan – vesilätäköiden yli hyppien. Reilu viikko sitten tarkeni vielä T-paidassa, mutta nyt lämpötila on +12 astetta ja vettä on satanut koko päivän. Loma oli kuitenkin enimmäkseen aurinkoinen ja sain todella rentoutua, sillä en lähtenyt Pekingistä mihinkään. Pääsin myös seuraamaan kiinalaisten valmistautumista yhteen vuoden merkittävimmistä juhlista, keskisyksyn juhlaan, joka sattui sopivasti keskiviikolle. Suuri osa kiinalaisista viettää keskisyksyn juhlaa kotiseudullaan perheen luona, sillä juhlan tarkoitus on perheen kokoontuminen yhteen. Kultaisen viikon, eli Kiinan kansallispäivän (1.10.) ja keskisyksyn juhlan sisältävän viikon aikana niin juna-asemat kuin turistinähtävyydet pullistelevatkin kiinalaisista matkailijoista.

Chinese suit
Juhlatakki valmiina lähtöön.

 

Kaikenlaisia kuukakkuja

Keskisyksyn juhlaa kutsutaan myös kuujuhlaksi, sillä juhla sijoittuu kuukalenterin kahdeksannen kuukauden 15. päivään, eli täydenkuun aikaan. Ihmiset kokoontuvat puistoihin ja veden äärelle ihailemaan pyöreää kuuta ja syömään yuebing-nimisiä pyöreitä leivoksia, kuukakkuja, joita kaupat ovat pullollaan jo ennen juhlaviikkoa. Pakkauksia on uskomaton määrä kaiken kokoisia ja hintaisia ja niitä on tapana antaa lahjaksi perheelle ja ystäville. Kuukakkuja on eri makuisia, pohjoisessa ne ovat makeita, kun taas etelässä täyte on usein suolainen.

Moon cakes in Chinese supermarket
Vielä mahtuu yksi paketti…

Moon cake packages

Tulimme ystäväni Inkan kanssa siihen tulokseen, että kuukakuissa hinta ja laatu todella kulkevat käsi kädessä. Halvimmat kuukakut eivät ole erityisen hyviä, vaan pikemminkin kumisia ja oudon makuisia. Laadukkaissa kuukakuissa sen sijaan kuori on lohkeava ja tuore ja täyte todella hyvän makuinen. Jos et siis ole maistanut hyvää kuukakkua, anna kumisesta kakusta traumatisoituneille makuhermoillesi vielä toinen mahdollisuus!

Beautiful moon cake packages

 

Kuukakkujen leipomista

Ensimmäisenä lomapäivänä lauantaina osallistuin yliopistolla järjestettyyn kuukakku-workshoppiin. Tapahtuma oli saavuttanut valtavan suosion, sillä osallistujat jouduttiin lopulta jakamaan kahdelle eri kellonajalle ja useampaan luokkaan. Taisin olla ensimmäisen ryhmän ainut ulkomaalainen osallistuja ja pääsin taiteilemaan kuukakkuja kahden kiinalaisen tytön kanssa. Samalla sain hyvän mahdollisuuden harjoitella kiinaa, jes!

Moon cake workshop
Työvälineet esiin!

Kuukakkujen teko oli todella hauskaa ja värikkään taikinan pyörittely tuntui siltä, kuin olisi leikkinyt muovailuvahalla. Ensin sekoitimme valkoiseen perunajauhon tyyppiseen jauheeseen vettä ja muovasimme siitä taikinan. Sen jälkeen jaoimme taikinan osiin ja lisäsimme jokainen omiin palleroihimme makeantuoksuista värijauhetta. Kun pallo oli tarpeeksi kirkkaan värinen, painelimme sen litteäksi, lisäsimme nokareen punapaputahnaa keskelle ja muotoilimme taikinasta jälleen pallon. Lopuksi painoimme pallon mieluisalla kuviolla varustettuun muottiin, josta ulos tuli valmis kuukakku. Täytyy tosin sanoa, että muotista oli vaikea saada ulos kauniinnäköistä kakkua, sillä taikina tuppasi tarttumaan muotin reunoihin kiinni. Se ei kuitenkaan haitannut!

Making moon cakes

Colorful moon cake paste

Self-made moon cakes

 

Pimeällä järvellä

Illalla suuntasin kampuksen Wei Ming -järvelle katselemaan puiden takaa kohoavaa täysikuuta. Tunnelmasta tuli heti uusi vuosi mieleen, sillä ihmiset kävelivät kaveriporukoissa ulkosalla taivaalla näkyvää valospektaakkelia odotellen. Vaihtarin kannalta kävi tuuri, sillä ilma oli kirkas ja taivas täysin pilvetön. Järven yläpuolella hohtava kuu oli todella kaunis ja olisin voinut katsella maisemaa vaikka kuinka kauan, romanttinen seura vain puuttui…

Full moon during Mid-Autumn festival

Kerrottavaa olisi vaikka kuinka paljon, mutta välillä täytyy nukkuakin. Reissusuunnitelmia kuitenkin luvassa pian! Mukavaa viikonalkua:)

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.