matkablogi

matkablogi

Junamatka lähestyy: Matkareitin päivitys

Viimeinen viikko Pekingissä käynnistyi ja monella ajatukset ovat jo pehmeässä pedissä ja puhtaassa kylpyhuoneessa, jotka kotona odottavat. Minulla matkan jännittävin osuus on vasta edessäpäin, sillä tämän viikon sunnuntaina hyppään yöjunaan ja suuntaan kohti Xi’ania. Siellä aion käydä katsomassa kuuluisaa terracotta-armeijaa, joka on vartioinut Kiinan ensimmäisen keisarin, Qin Shi Huangin, hautaa jo yli kahden tuhannen vuoden ajan. Xi’anista jatkan matkaa Sichuanin provinssiin, jossa ensimmäinen kohteeni on provinssin pääkaupunki Chengdu. Aion käydä tutustumassa Giant Panda Breeding Research Base -keskukseen, jossa isopandoja ja punapandoja houkutellaan jälkeläisten hankintaan. Odotukset ovat korkealla, sillä keskuksesta löytyy internetistä lähinnä positiivisia arvioita ja se luokitellaan Lonely Planetin opaskirjassakin Must-visit -kohteeksi.

Chengdusta suuntaan läheiselle 3099 mettiä korkealle Emeishanille, joka on yksi Kiinan neljästä buddhalaisesta pyhästä vuoresta. Ensimmäisen patikointipäivän jälkeen nukun vuorella sijaitsevassa luostarissa. Toisena aamuna tarkoitukseni on herätä hyvissä ajoin ennen kukonlaulua ja patikoida vuoren Kultaiselle huipulle katsomaan auringonnousua. Sieltä palaan maisemareittiä takaisin vuoren juurella sijaitsevaan kylään, jossa lepään yön ja suuntaan seuraavana päivänä läheiseen Leshaniin, jossa käyn tutustumassa kallioon hakattuun jättimäiseen Buddha-patsaaseen, joka on istunut paikallaan ja katsellut edessään aukeavaa jokimaisemaa jo 1200 vuoden ajan.

Emeishanille kiipeämiseen inspiroi matkakertomus, joka on luettavissa täällä.

Seikkailuni viimeinen kohde on hot pot -ruuastaan tunnettu jättikaupunki Chongqing, jossa aion viettää kaksi rauhallista päivää katsellen kaupunkia kaapelihissin kyydistä ja polskutellen kiinalaisilla yrteillä maustetuissa kuumissa lähteissä. Lepo tulee tarpeeseen ennen 19 tunnin junamatkaa takaisin Pekingiin. Siellä vietän vielä yhden yön ennen kuin hyppään Finnairin kyytiin kohti niin raikkaan kuuloista Suomea.

Junalippujen ostaminen onnistui helposti englanninkielisellä Ctrip-sivustolla, joka listasi tarjolla olevat junavuorot selkeästi ja näytti jokaisen junan kohdalla tarjolla olevat penkki- ja petivaihtoehdot. Päätin hankkia kaikille matkaosuuksille liput yöjunaan säästääkseni niin aikaa kuin majoituskuluja. TripAdvisorin artikkelin mukaan kiinalaisessa junassa on useimmiten tarjolla “kova penkki”, “kova luokka” ja “pehmeä luokka”. Pitkällä matkalla pehmeä luokka on artikkelin mukaan “paikka, jossa haluat olla”, siispä tähtäsin sinne. Ensimmäiselle osuudelle (noin 12h) Pekingistä Xi’aniin sain pehmeän pedin, jes! Toinen osuus Xi’anista Chengduun (13h 45min) taitaa olla huomattavasti suositumpi, sillä kaikki pehmeät pedit oli jo viety. Onneksi muutamassa junassa oli kuitenkin vielä kovia petejä vapaana, joten matka jatkuu. Sichuanissa välimatkat Emeishanille, Leshanille ja Chongqingiin ovat vain muutaman tunnin mittaisia, joten tavallinen pankkipaikka riittää enkä siksi ostanut lippuja etukäteen. 19 tunnin paluumatkalle Chongqingista Pekingiin sain onneksi pehmeän pedin, muuten olisin jo harkinnut lentämistä. Tällä viikolla on ohjelmassa vielä lippujen lunastaminen rautatieasemalta ja rinkan pakkaaminen, sen jälkeen olen valmis matkan seuraavaan vaiheeseen!

 

Matkapäivät ja junavuorot:

Su 30.7. Iltajunalla Xi’aniin, lähtö Pekingistä klo 20:40 // Edit: Yöjuna vaihtui pikajunaan klo 11:02-16:14
Ma 31.7. Aamu valkenee Xi’anissa, saapuminen klo 8:31 //Edit: Koko päivä aikaa Xi’anissa!
Ti 1.8. Xi’an
Ke 2.8. Xi’an
To 3.8. Matka jatkuu, juna Xi’anista Chengduun lähtee klo 22:26
Pe 4.8. Perillä Chengdussa sopivasti lounasaikaan klo 12:11
La 5.8. Chengdu
Su 6.8. Chengdu
Ma 7.8. Junalla Emeishanille, majoittuminen vuoren juurella sijaitsevaan hotelliin
Ti 8.8. Emeishan, yö luostarissa
Ke 9.6. Emeishan, yöpyminen vuoren juurella
To 10.8. Leshan, suuri Buddha – paluu Chengduun
Pe 11.8. Junalla Chongqingiin
La 12.8. Chongqing
Su 13.8. Chongqing
Ma 14.8. Paluumatka alkaa, juna Pekingiin lähtee klo 15:08
Ti 15.8. Saapuminen Pekingiin klo 10:10. Vielä ehtii ostaa tuliasia!
Ke 16.8. Heihei Kiina, lento Helsinkiin saapuu klo 14:15 Suomen aikaa

 

Viime viikolla lisäsin sivun yläreunaan Ruudun takana -osion, josta löytyy sekä blogin tarina, että tietoa tulevista seikkailuista. Jos vielä mietit, miten päädyin Kiinaan, kannattaa lukea!

Kuvista kiitos Emmille!

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.