matkablogi

matkablogi

Junamatka Kiinassa – 5 vinkkiä

Näin kesäloman lähestyessä alkaa taas matkakuume vallata mielen ja tekisi mieli hypätä junan kyytiin edes pienelle viikonloppuretkelle. Kiinassa junalla matkustaminen on todella kätevää, sillä junalla pääsee pitkiäkin matkoja kaupungista toiseen ja tarjolla on niin luotijunia kuin tavallisia makuupaikoilla varustettuja junia. Kiinassa reissatessa olen huomannut, että mukavimmin matka taittuu luotijunan ykkösluokassa, jossa penkit ovat kuin nojatuolit ja matka taittuu tavalliseen junaan verrattuna lyhyessä ajassa. Yöjunassa sen sijaan on todellista matkanteon tunnelmaa ja aika kuluu nopeasti petissä koisiessa. Junamatkoilla on myös se hauska puoli, että jos kiinankieli sujuu vähääkään, tykkäävät kiinalaiset kanssamatkustajat usein tulla juttelemaan ja apua on aina saatavilla. Vaikka kiinankieli ei sujuisikaan, ei junalla matkustamista Kiinassa tarvitse pelätä, kun suunnittelee matkan huolella etukäteen. Tässä muutama vinkki onnistuneeseen junamatkaan Kiinassa.

Sunrise from train window

 

1. Varaa ajoissa ja täytä tiedot huolella

Tällä hetkellä liput tulevat myyntiin 30 päivää ennen junan lähtöä. Kiinan tärkeimpien juhlien aikaan helmi-maaliskuussa (kiinalainen uusivuosi) ja lokakuussa (keskisyksyn juhla ja kansallispäivä) liput menevät kuin kuumille kiville ja asemilla on massiiviset ruuhkat, kannattaa siis välttää näitä matkustusaikoja. Muinakin aikoina liput kannattaa varata ajoissa, sillä suosituimpien junien kohtuuhintaiset paikat saattavat loppua nopeasti.

Liput on helpointa ostaa etukäteen netistä. Itse olen käyttänyt englanninkielistä Trip.com-sivustoa, josta näkee kaikki valittuna päivänä lähtevät junat ja lippujen hinnat yhdellä sivulla. Sivusto ottaa varauksista pienen lisämaksun (noin 30-40 yuania), mutta viimeksi ylimääräistä maksua ei mennyt, kun huomasin klikata “kaupan päälle” tulevan alennuskupongin edestä rastin pois. Kannattaa siis olla tarkkana ja ainakin kokeilla jos huomaa tällaisen mahdollisuuden.

Lippua netin kautta ostaessa kannattaa olla tarkkana, että täyttää nimen lomakkeeseen juuri samalla tavalla kuin passissa. Mikäli nimessäsi on kirjaimia Å, Ä, Ö tai -, tarkista passin henkilötietosivun alalaidassa olevasta koodista nimen kansainvälinen kirjoitusasu ja täytä se varaussivulle. Täytä etunimen lisäksi “Given name” -kohtaan myös kaikki toiset nimet. Mikäli henkilötiedot ovat puutteelliset, lippuja ei saa lunastettua asemalta (testattu on).

Chinese train

 

2. Valitse juna ja paikkatyyppi omien tarpeiden mukaan

Kiinassa on kahdenlaisia junia: luotijunia ja tavallisia hitaampia junia. Luotijunissa on yleensä tarjolla kakkosluokka, ykkösluokka ja businessluokka. Oman kokemukseni mukaan kakkosluokka on siisti ja mukava ja jalkatilaa on kohtalaisesti, ainoastaan penkit ovat melko kapeat. Ykkösluokassa sen sijaan penkit ovat leveät. Tavallisella junalla matkustettaessa on tarjolla seisomapaikkoja, kakkosluokan penkkejä (kova penkki) ja ykkösluokan penkkejä. Yömatkalle tai erittäin pitkälle reissulle suosittelen kuitenkin makuupaikkaa.

Niin sanottu “kova peti” (hard sleeper) tarkoittaa kakkosluokan makuuvaunua, jossa sänkyjä on kolmessa kerroksessa. Alimmalla sängyllä mahtuu hyvin istumaan, mutta ylemmissä mahtuu ainoastaan konttaamaan ja makaamaan. Ylempiin peteihin täytyy kiivetä tikkaiden tai jalansijojen avulla ja sängyt ovat melko kapeat. Pedit on varustettu tyynyllä ja peitolla sekä puhtailla lakanoilla.

“Pehmeä peti” (soft sleeper) tarkoittaa ykkösluokan makuuvaunua, jossa sänkyjä on kahdessa kerroksessa ja sekä ylhäällä että alhaalla mahtuu istumaan mukavasti. Pedit ovat melko leveät ja niihin kuuluu puhtaat petivaatteet. Yhdessä “hytissä” on neljä sänkyä ja sen saa suljettua ovella. Vaikka petejä kutsutaan nimillä soft ja hard sleeper, en ole huomannut patjan mukavuudessa suurta eroa.

Suosittelen valitsemaan paikan junasta omien tarpeiden mukaan. Jos kiipeäminen ei sovi, kannattaa lippu ostaa suoraan asemalta ja pyytää myyjältä alapetiä, sillä ainakaan Trip-sivuston kautta ylä- tai alapetiä ei pysty valitsemaan. Kova peti -osastolla kannattaa huomioida ylempien petipaikkojen ahtaus. Kova penkki (hard seat) -paikkaa tavallisessa junassa en suosittele pitkälle matkalle, itselleni riitti kahden tunnin tupakansavuinen matka Chengdusta Emeille.

 

Chinese train hard seat carriage
Kakkosluokka tavallisessa junassa hard seat -penkeillä.
2nd class in bullet train China
Kakkosluokka luotijunassa.
Hard sleeper carriage
Hard sleeper -osasto.
View from upper bed in hard sleeper carriage
Yläpetissä hard sleeper -osastolla.
Soft sleeper carriage
Soft sleeper -osasto.

 

3. Muista hakea liput asemalta

Mikäli ostit liput netistä, muista ottaa talteen vahvistussähköpostissa oleva varaustunnus. Lunastaessasi lippuja juna-asemalta tarvitset mukaan varaustunnuksen ja passin. Lippuja ei tarvitse lunastaa henkilökohtaisesti, mutta lippuja hakevalla henkilöllä on oltava matkustajan passi ja varaustunnus mukana. Suurimmilta juna-asemilta löytyy yleensä yksi tiski, josta palvelua on mahdollista saada englanniksi. Usein riittää kuitenkin, että antaa passin ja varaustunnuksen virkailijalle ja näyttää vaikkapa sormin, kuinka monta lippua on kyseessä. Sähköpostista tulostettu varausvahvistus ei riitä matkustusdokumentiksi, vaan lippu on lunastettava juna-asemalla.

Liput voi myös ostaa suoraan juna-asemalta. Kaupunkien nimet ja matkan ajankohta kannattaa kirjoittaa valmiiksi paperille, mahdollisuuksien mukaan kiinalaisin merkein. Avuksi voi ladata kännykkään myös Pleco-sanakirjan. Jos ostat liput suoraan asemalta, kannattaa miettiä useampi sopiva lähtöaika, sillä ensisijaisesti valitsemasi juna on saatettu myydä loppuun. Lisäksi kannattaa miettiä etukäteen, missä vaunussa haluat matkustaa. Oman kokemukseni perusteella juna-asemalla tarjotaan lyhyille matkoille ensisijaisesti kakkosluokan istumapaikkaa, ellei asiakas erikseen pyydä muuta.

 

Beijing West Station
Beijing West Station.

 

4. Varustaudu hyvin

Jos haluat matkustaa kuin paikallinen, on yksi varuste ylitse muiden – purkkinuudeli! Nappaa nuudelipurkki matkaan vaikkapa aseman kaupasta ja seuraa tapahtumia junan lähdettyä. Jossakin vaiheessa saatat huomata, että yhtäkkiä yksi jos toinenkin kanssamatkustaja availee purkin sisällä olleita maustepusseja ja hakee kuumaa vettä junavaunun kuumavesiautomaatista. Purkkinuudelit ovat hyvä eväs erityisesti pitkillä junamatkoilla. Lisäksi vaunuissa myydään eväitä ja pitkillä matkoilla myös valmisaterioita. Suosittelen pakkaamaan matkalle kuitenkin tarpeeksi omaa evästä ja juotavaa, sillä junassa hinnat ovat korkeammat kuin kaupassa.

Eväiden lisäksi kannattaa valita mukavat matkustusvaatteet. Yöjunaan puen yleensä jumppavaatteet joissa voin sekä liikkua päiväsaikaan asemilla että nukkua mukavasti junassa. Vaatteiden vaihtaminen on hankalaa, sillä vessa on ainakin kova peti -osastolla pieni. Viileinä vuodenaikoina kannattaa lisäksi varata toinen kerros lämpimämpiä vaatteita, kuten fleece ja collegehousut, jotka voi vetää ensimmäisen vaatekerroksen päälle tarvittaessa. Junassa saattaa etenkin yläpetissä käydä veto.

Jos matkustat rinkalla tai matkalaukulla, kannattaa pitkälle junamatkalle pakata erillinen “selviytymiskassi”, josta löytyy niin eväät, varavaatteet kuin hygieniatarvikkeet. Junavaunusta löytyy hampaanpesupaikka, jossa voi myös pestä kasvoilta kamppeiden roudaamisessa kertyneen nihkeyden pois. Uni saattaa tulla junapedissä helpommin, kun suorittaa tutun iltapesurituaalin. Kaikissa junissa on myös saatavissa juomakelpoista kuumaa vettä ja mukaan voi pakata vaikkapa teepussin iltateetä varten. Edullisia termospulloja löytyy mm. Miniso-kaupoista, joilta ei voi välttyä suurimmissa kaupungeissa.

Chinese instant noodles

 

5. Pidä lippu tallessa

Muista pitää lippu tallessa vielä senkin jälkeen, kun olet päässyt porttien läpi laiturille. Pitkillä matkoilla junan asiakaspalvelija tulee keräämään liput kansioon ja palauttaa ne junan lähestyessä määränpäätä. Myös lyhyen matkan jälkeen junasta poistuttua joutuu kulkemaan porttien läpi ja näyttämään lippua lukijalle. Junissa on lisäksi syytä pitää varmuuden vuoksi arvokkaat tavarat ja dokumentit nukkuessa mahdollisimman lähellä, vaikkapa seinän ja tyynyn välissä.

 

Huom! Kiinassa systeemit muuttuvat usein lyhyellä varoitusajalla. Tiedot perustuvat omiin kokemuksiini heinäkuun 2017 ja helmikuun 2018 välisenä aikana. Tarkistathan aina ajantasaiset tiedot.

Mukavaa junamatkaa! 🙂Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.