matkablogi

matkablogi

Guangzhou – vuosituhansien kauppakaupunki

Ensimmäinen ajatus Guangzhoussa junasta ulos astuessani oli “Lämmin!” Olin matkannut yli 16 tunnin ajan junalla Shanghaista Guangzhouhun, enimmäkseen yläpetissä peiton alla tuuletuksen viimalta piilossa. Metroon päästyäni kuorin jo takin ja fleecen päältäni pois, edellisten reissukohteiden viileydessä kun olin tottunut pukeutumaan mahdollisimman lämpimästi. Guangzhoussa lämpötila onnekseni kuitenkin hipoi parin päivän ajan kahtakymmentä. Rinkkoineni ja kasseineni tallustin metrolta hostellille ja iloiseksi yllätykseksi hostelli sijaitsi vastapäätä miellyttävää joenvierttä kulkevaa kävelykatua, jolle kalastajat ensimmäisenä iltana levittelivät katiskojaan auringon laskiessa. Shanghaissa vietettyjen surullisten viimeisten herkien jälkeen Guangzhou toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi.

Guangzhou Fangcun pier

Guangzhou Fangcun park

Guangzhou ferry

Kauppakaupungin tunnelmaa

Seuraavat päivät kuluivat kaupungilla ympäriinsä kävellessä ja tunnelmaa ihmetellessä. 2000 vuoden historia kauppakaupunkina näkyi Guangzhoun katukuvassa: putiikkeja löytyi joka lähtöön pienistä täyteenahdetuista teenurkkauksista kuparipannuputiikkeihin ja leveiden ostoskatujen lukuisiin vaatekauppoihin. Teiden varret olivat täynnä jos jonkinlaista yritystä, oli se sitten paikallisten suosima muovituoliravintola, hedelmäkärry tai massiivinen jademarketti. Leveällä jalankulkijoille tarkoitetulla ostoskadulla vaatekauppojen sisäänheittäjät kailottivat megafoneihin aleprosentteja musiikin jumputtaessa taustalla ja ihmisiä oli lähes tungokseen asti. Myynti on kantonilaisilla selvästi verissä.

People lining up to stinky tofu
“Haisevalle tofulle” riitti jonoa. Kyseessä on erittäin voimakkaan hajun omaava tofuherkku, joka jakaa mielipiteitä.

Shamianin saari

Onneksi rinkkani ei sallinut shoppailuun heittäytymistä, vaan päätin panostaa syömiseen ja kaupungin historiaan tutustumiseen. Ja kuten olin vähän uumoillutkin, Guangzhoun historia todella heräsi eloon kaduilla kulkiessa ja upeaa kaupunginmuseota kiertäessä. Hostellin edustalta pääsi lautalla viiden minuutin matkan suoraan joen vastarannalla sijaitsevalle Shamianin saarelle, jolle kaupungissa majailleet länsimaalaiset perustivat komeat edustustonsa toisen oopiumsodan jälkimainingeissa 1860-luvulla. Alunperin kyseessä ei kuitenkaan ollut saari, vaan edustustojen taakse kaivettiin keinotekoinen kanava länsimaalaisten asuttaman alueen erottamiseksi kiinalaisten asuttamasta Kantonista. Saari näyttikin pylväillä koristeltuine kivitaloineen ja bulevardeineen kaikkea muuta kuin kiinalaiselta ja tänä päivänä se on yksi kaupungin tärkeimpiä turistikohteita.

Boulevard on Shamian Island

Statue on Shamian Island

European buildings on Shamian Island

Guangzhoun pitkä historia

Historian havinaa oli pullollaan myös Guangzhoun museo, jonka aluksi meinasin jättää kokonaan käymättä oltuani liikkeellä jo useita tunteja. Onneksi kuitenkin päätin messä sisään, sillä museon aarteet tekivät vaikutuksen. Kaupungin historia oli järjetetty kerroksittain alkaen siitä, kun ensimmäiset ihmiset asuttivat aluetta noin 2000 vuotta sitten. Tuolta kaukaiselta ajalta oli löydetty muun muassa erilaisia talojen pianoismalleja, jotka muistuttivat erityisesti kattojen osalta hätkähdyttävän paljon ihmisten nykyisiä asumuksia. Kerroksia ylöspäin kiivetessä vastaan alkoi tulla mitä upeampia silkkikankaita ja keramiikkaesineitä, jotka Guangzhousta päätyivät aikoinaan kauppalaivojen mukana Euroopan varakkaan väen salonkeihin saakka. Yksi kauneimmista esineistä oli noin metrin korkuinen kultainen jalustalle asetettava “käkikello”, jonka pikkutarkat yksityiskohdat pikkuruisia kultaisia palmuja ja huipun ympäri aikoinaan pyörineitä pikkumiehiä myöten saivat minut kiertelemään vitriiniä ympäri usean minuutin ajan. Mielenkiintoista Guangzhoun museossa on myös se, että itse museorakennuksena toimivan Zhenhai Towerin historia ulottuu yli 600 vuoden taakse.

Guangzhou museum Zhenhai Tower

Guangzhou Museum clay house

The Thirteen Hongs painting
Ennen toisen oopiumsodan alkua 1856 länsimaalaiset omistivat Kantonissa tehtaita, joita kutsuttiin nimellä “The Thirteen Hongs”. Tehtaat ja ympäröivät asutukset kuitenkin tuhoutuivat paikallisten ja länsimaalaisten välisissä kahinoissa sodan alettua, minkä seurauksena länsimaalaiset rakensivat myöhemmin itselleen kanaalin ympäröimän Shamianin saaren. Kuvassa näkyvät tehdasrakennukset ja niiden edessä liehuvat liput, huomaa myös Ruotsin lippu.

Guangzhou museum golden clock

Selkäpiitä karmiva museoelämys

Löytyipä Guangzhousta myös yksi kylmiä väreitä nostattava historiakohde, nimittäin Nanyue-kuninkaan hauta. Kyseinen kuningas eli Han-dynastian aikakaudella ja peri Etelä-Kiinaan perustetun uuden kuningaskunnan isoisältään vuonna 137 ennen ajanlaskun alkua. Vuonna 1983 löydetystä koskemattomasta haudasta löydettiin tuhansia reliikkejä taitavasti kaiverretuista jade-esineistä päivittäisiin käyttötavaroihin. Lisäksi kammioista löytyi uhrina haudattujen palvelijoiden ja konkubiinien jäänteet, sekä itse kuningas upeassa jadepuvussa. Vaikka jäänteet olikin siirretty muualle, tunsin selässäni kylmiä väreitä laskeutuessani portaita pitkin ensimmäiseen hautakammioon. Kiersin kiviset kammiot vilkkaan ja jatkoin sen jälkeen helpottuneena hauta-aarteita esittelevään museoon.

Nannie King tomb entrance

Nannie King tomb

Yössä loistava kaupunki

Viimeisenä päivänä hyppäsin illan hämärtyessä lautan kyytiin ja suuntasin katsomaan Guangzhoun symbolia, Canton Toweria. Ja olihan yläilmoihin kiertyen kohoava ja sateenkaaren väreissä vilkkuva torni aikamoinen näky! Ihmettelin väriloistoa ensin tornin juurella ja jatkoin sen jälkeen matkaa metrolla joen toisella puolella sijaitsevan oopperatalon nurkille, mistä avautui vielä parempi näkymä värikkäinä hohtavilla valolaatoilla koristellun aukion takana kohoavalle tornille. Aukiota ympäröivät rakennukset olivat myös toinen toistaan erikoisempia ja lisähupia toivat valolaatoilla tanssivat lapset. Joenvarressa kulki terassiravintoloiden reunustama kävelytie ja veteen johtavilla portailla pariskunnat istuivat kuuntelemassa aaltojen loisketta ja katsomassa vastarannalla kohoavaa väriloistoa.

Guangzhou Library

Canton TowerLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.