matkablogi

matkablogi

Tutkimusmatka Wanpingin kylään ja Marco Polon sillalle

Seikkailupäivä

Meillä alkoi kolmen ensimmäisen opiskeluviikon jälkeen loma, sillä Kiinan kansallispäivä ja keskisyksyn juhla osuvat samalle viikolle. Koska en ehtinyt varata pidempää matkaa ajoissa, päätin käyttää viikon Pekingin erikoisten ja vähemmän tunnettujen paikkojen tutkimiseen. Pienen etsiskelyn jälkeen löysin opaskirjasta Wanpingin kylän, joka sijaitsee Pekingin reunalla noin tunnin metromatkan päässä. Ei muuta kuin aikainen lounas ja kaupan kautta matkaan!

Metroasemalta on linnoitetulle kylälle jonkin verran kävelyä, mutta lopulta kylän portti ilmaantuu näkyviin tien päässä. Linnoitus takennettiin 1600-luvun alkupuolella suojaamaan pääkaupunki Pekingiä Li Zichenin johtamalta maalaiskapinalta. Se ei kuitenkaan estänyt kapinoitsijoita etenemästä Pekingiin ja niinpä Ming-dynastia kukistui epätoivoisen keisarin hirttäydyttyä kielletyn kaupungin takana sijaitsevalla kukkulalla.

Wanping town gate
Muurin suojaamaan Wanpingin kylään pääsee tornilla varustetun porttikongin läpi

 

Kansallistunnelmaa

Kiinan kansallispäivä on täydellinen päivä seikkailla vähemmän tunnetuissa paikoissa, sillä kuuleman mukaan Tian’anmenia ja Kiellettyä kaupunkia on syytä välttää hekensä kaupalla kiinalaisturistien massiivisen määrän vuoksi. Syrjäisessä Wanpingin kylässä tunnelma on rauhallinen ja kansallispäivästä muistuttavat ainoastaan rakennusten seinissä liehuvat punaiset liput. Wanping on olennainen osa Kiinan lähihistoriaa, sillä sieltä sai alkunsa toinen Kiinan ja Japanin välinen sota vuonna 1937 Manchurian ollessa jo Japanin miehittämänä. Japanilaissotilaiden määrän kasvu Pekingiä ympäröivien rautateiden ympärillä sai aikaan jännitteitä kiinalais- ja japanilaissotilaiden välillä. Lopulta Wanpingin luona syttyi ammuskelu, joka nimettiin Marco Polon sillan mukaan. Ammuskelun seurauksena alkoi Kiinan ja Japanin välinen sota, jota käytiin yhtä aikaa toisen maailmansodan kanssa. Lopulta maailmansota päättyi monien vaiheiden jälkeen Japanin antautumiseen.

Kansallistunnelmaa kohottamaan rakennettiin Wanpingin kylän keskiössä sijaitseva Museum of the War of Chinese People’s Resistance Against Japanese Aggression. Pitkästi nimetty museo on pitkä myös sisällöllisesti, ja siksi päätän pyörähtää ainoastaan muutamassa näyttelysalissa. Museo on kuitenkin havainnollinen ja monet teksteistä englanniksi, joten se saattaa olla sotahistoriasta kiinnostuneelle mielenkiintoinen vierailukohde. Ulkoapäin rakennus noudattelee Pekingin tuttua tyyliä.

Museum of the War of Chinese People’s Resistance Against Japanese Aggression

 

Marco Polon sillalla

Wanpingin päänähtävyys on Marco Polon silta, jonka seikkailija kertoi nähneensä Kiinan-matkallaan 1200-luvun loppupuolella. Opastaulun mukaan sitä alettiin rakentaa vuonna 1189 kulkuväyläksi Jin-dynastian perustamaan uuteen pääkaupunkiin Pekingiin. Käyttöä kestävä kivinen silta saatiin valmiiksi kolmessa vuodessa ja se oli osa Etelä-Kiinaan suuntautuvaa kulkureittiä. Myöhemmin Kublai-kaanin hovissa majaillut venetsialainen seikkailija Marco Polo ylisti kirjassaan sillan kauneutta ja rakennustekniikkaa ja kuvaili sitä ainutlaatuiseksi maailmassa. Nykypäivänä seikkailijan kuvaus tuntuu liioitellulta, mutta 1200-luvun Kiinasta tuskin löytyi yhtä pitkää ja koristeellista kivisiltaa.

Marco Polo brigde
Sillan keskellä on nähtävissä Marco Polon aikainen alkuperäinen kiveys.

Sillan kaiteilta ohikulkijoita katselevat 485 kivistä leijonaa, joilla kaikilla on erilainen ilme. Maisemat ovat erilaiset sillan molemmin puolin: toisella puolella tummaa vettä, toisella taas kosteikossa tepastelevia lintuja ja oranssia heinää. Sillan päässä pysähdyn puiden varjostamalle levähdyspaikalle nauttimaan rauhallisesta tunnelmasta ja syömään eväitä. Kukaan muu ei tunnu huomaavan muurissa olevaa pyöreää punaista porttia, josta ehkä joskus kauan sitten on kuljettu muurin takana sijaitsevaan taloon. Pöly ja sammal peittävät lohkeilevaa maalipintaa eikä portti näytä siltä, että sitä olisi avattu vuosikymmeniin.

Punainen portti ja reissaaja

Palaan siltaa pitkin takaisin Wanpingin kylään ja käyn matkalla vielä ihastelemassa maisemia. Uteliaalle löytyy jos jonkinlaista nähtävää, sillä vastaan tulee muun muassa häkissä nököttäviä strutseja ja uivien hirmuliskojen jäänteitä sisältävä fossiilinäyttely. Kiina ei koskaan lakkaa yllättämästä.

 

Wanping ja Marco Polo Bridge

Kenelle? Mikäli vierailet Pekingissä pidempään, Wanping voi olla mukava päiväretkikohde. Wanping ja Marco Polon silta sopivat erityisesti Kiinan historiasta kiinnostuneelle.

Kuinka paljon varata aikaa? Metromatka noin kilometrin päässä kylästä sijaitsevalle Dawayaon asemalle kestää lähtöpaikasta riippuen noin tunnin. Koko retkestä selviää 4-6 tunnissa.

Miten perille? Metrolinjalla 14 sijaitsevalta Dawayaon asemalta kylälle on noin 20 minuutin kävelymatka. Silta sijaitsee kylän vastakkaisessa päässä.

Marco Polo Bridge

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.