matkablogi

matkablogi

Valokuvia Vanhalta kesäpalatsilta

Yuanmingyuan park cascade

Yuanmingyuan lake view

Lake view in Yuanmingyuan

Lotus leaves

Sunset over lake in Yuanmingyuan

8 vuoden täysautomaatti

Viime kesänä reissatessa tuskailin kännykkäkuvien huonoa laatua ja harmittelin erityisesti Emei-vuorella auringonnousun aikaan otettuja kuvia, joissa hohtavan punainen aamuaurinko ei päässyt oikeuksiinsa millään. Ikivanha järjestelmäkamerani on kuitenkin sen verran painava, etten hallunnut ottaa sitä kannettavaksi rinkkamatkalle. Alkuaikojen innokkaan testailun jälkeen en ollut jaksanut säätää asetuksia ja kuvasin vuosien ajan pelkillä automaattiasetuksilla. Reissuilla kamera on ottanut osumaa muun muassa salaman hajotessa Pariisissa kuusi vuotta sitten ja linssinsuojuksen tippuessa Huangpu-jokeen Shanghaissa kolme vuotta sen jälkeen. Ajan kuluessa olen kiintynyt monessa elämänvaiheessa mukana olleeseen kameraan, mutta samalla toivonut, että turistirysässä joku varastaisi sen voidakseni ostaa uuden kevyemmän.

Vuodenvaihteessa päätin, että uutta kameraa en osta, ennen kuin olen oppinut käyttämään nykyisen manuaaliasetuksia. Rahtasin kameran Suomesta Kiinaan ja pakkasin sen mukaan viiden viikon talvilomareissulle. Guangzhoussa puistossa istuessani kaivoin juuri sopivasti Adalmina’s Adventures -blogissa ilmestyneet kuvausvinkit esiin ja nappuloita hieman käänneltyäni koin valtavan onnistumisen riemun, sillä samasta paikasta otettu kuva sai itse valituilla asetuksilla huomattavasti enemmän syvyyttä ja värit tulivat kauniimmin esiin. Loppupäivän kuvailinkin innoissani niin palmupuita, pastellinvärisiä rakennuksia kuin punaista palopostitolppaa.

Raakoja kuvia Vanhalta kesäpalatsilta

Pekingiin palattuani jatkoin kuvausvinkkien tutkimista ja totesin, että on aika selvittää, miten RAW-kuvat toimivat, sillä useissa teksteissä niiden mainittiin tallentavan enemmän informaatiota ja tuovan esimerkiksi hämärässä otetuissa kuvissa värit paremmin esiin kuin tavallisissa kuvissa. Viime torstaina minulla oli ilta vapaata ja päätin kävellä kampuksen lähellä sijaitsevalle Vanhalle kesäpalatsille ottamaan kuvia ja nauttimaan siniseltä taivaalta paistavasta auringosta. Kävelin hiljaisessa puistossa, ja muistelin kameran asetuksia suihkulähdettä katsellessani. Pikku hiljaa ilta alkoi hämärtyä, eikä valtavan puiston hiljaisilla sivupoluilla tullut kuin muutama ihminen vastaan. Auringon laskiessa katselin tyyntä järveä kiviseltä sillalta ja tunsin viimein pienen leppeän tuulenvireen 30 asteen kuumuudessa, joka illan pimetessä laski vain parilla asteella. Ohitseni käveli yksinäinen karhu-maskotti kännykkää katsellen ja tunsin taas olevani Kiinassa, jossa mikään ei enää yllätä.

Takaisin huoneeseen päästyäni siirsin valokuvat koneelle ja huomasin viimein, että kuvia tuodessa RAW-kuvat saa tallennettua erikseen. Olin innoissani, kun ensimmäinen “raakakuva” aukesi kuvankäsittelyohjelman näytölle ja käytössä oleva työkalupalkki oli erilainen kuin aikaisemmin. Puheet kuvien sisältämän informaation määrästä pitivät paikkansa ja pimeäksi jääneestä automaattilaukaisulla otetusta kuvasta paljastuivat esiin värit, joiden löytymisestä tavallisilla kuvausasetuksilla ei olisi ollut toivoakaan. Jälleen tuli ihana onnistumisen riemu, kun tajusin, että manuaaliasetusten oppiminen ei ehkä sittenkään ole mahdoton tehtävä ja että vanhasta kolhiintunesta kamerastani voi vielä saada paljon irti. Pala palalta olen löytänyt uudelleen sen innostuksen, jonka postipaketista kuoriutunut kamera sain aikaan yli kahdeksan vuotta sitten.

 2 thoughts on “Valokuvia Vanhalta kesäpalatsilta”

    • Kiitos kommentista, blogistasi on saanut todella paljon inspiraatiota ja rohkeutta myös silloin kun lähti ensimmäisen kerran yksin reissaamaan. 🙂 Suosittelen tutustumaan Pekingiin, täällä on riittänyt nähtävää koko vuodeksi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.