matkablogi

matkablogi

Miaoying-temppeli ja Huguosi Snack Street

Seikkailuni Pekingin vähemmän tunnetuilla nähtävyyksillä jatkuu tiibetinbuddhalaisella Miaoying-temppelillä, joka ei ehkä tarjoa yhtä paljon kullan kimallusta kuin Pekingin kuuluisa Laamatemppeli, mutta sen sijaan taivasta vasten piirtyvän tötterömäisen valkoisen stupan. Vilpoisa syysilma ja pehmeä valkoinen auringonvalo saivat olon tuntumaan siltä, kuin olisin astunut hetkeksi suoraan Tiibetiin.

 

Miaoying-temppelin historia ulottuu Kublai-kaaniin saakka

Tiibet taisi aiheuttaa päänvaivaa Kiinan hallitsijoille jo 1200-luvulla, sillä Kublai-kaani (Tšingis-kaanin pojanpoika) päätti rakennuttaa Pekingin keskustaan valtavalla valkoisella stupalla varustetun tiibetinbuddhalaisen temppelin. Temppeli rakennettiin Tiibetiä hallitsevien munkkien mieliksi, jotta Yuan-dynastian ja Tiibetin välinen yhteys vahvistuisi. Valkoinen stupa valmistui vuonna 1279 ja sen ympärille rakennettiin lisäksi suuri temppelialue. Temppeli kuitenkin paloi maan tasalle jo vuonna 1368, samana vuonna kun Ming-dynastia perustettiin. Vain uljas valkoinen stupa selviytyi tulipalosta. Sen ympärille päätettiin rakentaa uusi, paljon alkuperäistä pienempi, temppelialue vasta lähes sata vuotta myöhemmin.

Lähde: Travel China Guide

Miaoying Temple street view
Stupa näkyvissä!

 

Rauhallinen syyspäivä temppelin kätkössä

Kävelen aurinkoista tietä pitkin kohti Miaoying-temppeliä ja ihmettelen pienten pölyisten putiikkien ikkunoissa nököttäviä esineitä. Yhdessä näkyy kasa leimasimia, toisessa seinään kiinnitettäviä metallisia kiinalaisia kirjoitusmerkkejä ja kolmannessa jos jonkinlaisia suitsukkeita. Kansallisen lomaviikon vuoksi puolet pikkukaupoista on kiinni ja ihmisiä on liikkeellä vain vähän.

Kuljen vapaapäivää viettävän kiinalaisperheen jäljessä temppelin portista sisään. Aukean pihan keskustaa hallitsee lohikäärmeillä koristettu korkea suitsukeastia, jonka yläpuolella heiluu rivi auringossa haalistuneita monivärisiä lippuja. Pihaa ympäröivät punaiseksi maalatut temppelirakennukset ja pihalla kasvavat puut tuovat vehreyttä maisemaan. Yhdestä puusta ovat jo kaikki lehdet pudonneet, mikä saa maiseman näyttämään syksyiseltä.

Miaoyin Temple in Beijing

Red wall in Miaoyin Temple
Punaisesta seinästä rapisee jo maali, mutta ikkunan koristeet ovat kauniit.

 

Tuhat kultaista Buddhaa

Temppelissä on kolme hallia, joissa asustavat kullatut Buddha-patsat. Ensimmäisessä hallissa vitriineihin on aseteltu satoja pieniä kultapatsaita joilla kaikilla on siniset hiukset. Patsaat ovat kuitenkin kaikki yksilöllisiä ja joukossa on muutama täysin erilainenkin patsas (Tässä kohtaa toivon, että olisin perehtynyt Kiinan uskontoihin paremmin). Näyttelyn nimi “Thousands of Statues of the Tibetan Buddha” kuvaa näyttelyä kyllä hyvin. Kierrän huoneen keskellä olevan pikkupatsailla täytetyn hyllyn taakse ja säikähdän, kun hämärän nurkan takaa paljastuu suuri tumma monikätinen Boddhisattvan patsas. Jään hetkeksi ihmettelemään patsaan parissakymmenessä kädessä olevia esineitä ja jatkan sen jälkeen seuraavaan temppelihalliin.

Miaoying temple Golden Buddha statues

Seuraavassa hallissa pysähdyn silmät pyöreinä tuijottamaan edessä olevaa näkyä. Korkealla korokkeella istuu kolme massiivista täydellisessä kunnossa ja kirkkaassa maalissa olevaa Buddhaa, joiden edessä seisoo kaksi pienempää viisaan miehen näköistä patsasta, toinen nuori ja toinen kurttuotsainen. Ovenpielessä olevan opaskyltin mukaan Buddhat ovat peräisin Yuan-dynastian ajalta, siis noin 700 vuoden takaa! Buddhia on täytynyt restauroida vuosisatojen kuluessa, en pysty millään uskomaan, että ne ovat säilyneet yhtä upean näköisenä koko tämän ajan. Otan innoissani kuvia sekä Buddhista, että upeasta lohikäärmeen päällä varustetusta katosta, kun kopissa istuva vahtirouva alkaa huutaa. En saa selvää kiinankielisistä käskyistä ja yritän ympärilleni katsellen selvittää, onko kyse minusta. Lopulta rouva tulee ulos kopista ja suuntaa huutaen nurkassa seisovia kiinalaisäitiä ja pikkupoikaa kohti. Minä ja pari kiinalaistyttöä luikimme hämmentyneinä ulos hallista.

Miaoyin Temple Hall of Seven Buddhas

Golden Buddha Statues in Miaoyin Temple
700-vuotta vanhat Buddha-patsaat ovat uskomattoman hyvässä kunnossa.

 

Suuri valkoinen stupa

Temppelin mielenkiintoisin osa on ehdottomasti tötterömäinen valkoinen stupa. Koska sisälle ei pääse kulkemaan, joudun tyytymään ihailemaan stupaa ulkoapäin. Luulen kuitenkin, että kyseinen rakennelma on parhaimmillaan juuri ulkoapäin ihailtuna sinistä taivasta vasten piirtyessään. Nousen lyhyet rappuset portista sisään ja kierrän stupan ulkoapäin ympäri. Yuan-dynastian aikaan kaikki tärkeät rituaalit harjoiteltiin Miaoying-temppelissä ennen varsinaista rituaalia. Temppeli oli dynastialle niin tärkeä, että jopa Kublai-kaanin kuolinrituaali pidettiin täällä. Tämän lukiessani olen haltioissani: Kublai-kaani was here! Hallitsija, josta olen lukenut vain maailman historiaa käsittelevistä kirjoista! Käsittämätöntä.

Lähde: Travel China Guide

Miaoying temple stupa gate

White dagoba in Miaoying Temple

 

Vinkki: Yhdistä temppelikäyntiin kierros hutongeilla ja ruokakadulla

Miaoying-temppeliin on helppo yhdistää kierros Pekingin vanhoissa kortteleissa, hutongeilla. Lähde temppelistä ulos tullessasi vasemmalle ja seuraavasta isosta risteyksestä jälleen vasemmalle. Matkan varrella voit kurkistella avoimista oviaukoista sisäpihoille ja kapeille hutongeille. Isoon risteykseen tullessasi jatka tien yli suoraan ja käänny oikealle vasta Baochan Hutongin kohdalla. Matkan varrella on hauska katsella kadunvarren pikkukauppoja ja hutonkien varrella asuvien ihmisten touhuilua. Baochan Hutongin käveltyäsi alkaa tien vastakkaisella puolella Huguosi Snack Street, jonka varrelta löytyy useita ravintoloita ja vanhan Pekingin herkkuja. Tämä herkkukatu on miellyttävämpi kuin tunnetumpi Wangfujing Snack Street, sillä turisteja on huomattavasti vähemmän ja ravintoloissa tarjotaan maukasta ruokaa kohtuulliseen hintaan. Ping’anli-metroaseman (linja 4) exit A on aivan Huguosi Streetin vieressä.

Huguosi Snack Street Beijing

Huguosi Snack Street
Kiinanliput liehuvat Huguosi Snack Streetillä kansallisen lomaviikon kunniaksi.
Huguosi Street snacks
Päätän maistaa eteläkiinalaista erikoisuutta, kaalilla ja lihalla täytettyä kuukakkua. Tarjoilija on innoissaan kokeillessani erikoista herkkua ja istuttaa minut ulkopöytään muita asiakkaita houkuttamaan.

 

Lue lisää Pekingin vähemmän tunnetuista nähtävyyksistä: 
Tutkimusmatka Wanpingin kylään ja Marco Polon sillalleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.