matkablogi

matkablogi

Loma Kiinassa – Shanghai, Nanjing

Shanghai

Shanghai Pudong view from the Bund

Kahden viikon loma poikaystävän kanssa kului hujauksessa ja on vieläkin hieman vaikea uskoa, että se on jo takanapäin. Ensin vietimme neljä päivää aurinkoisessa Shanghaissa, jonne matkustimme lentokentältä shuttle-bussilla. Jäimme pois People’s Squarella ja pysäkki olikin sattumalta lähes hotellin vieressä. Yövyimme siistissä kolmen tähden Campanile-hotellissa, jossa meille myytiin 50 yuanilla (alle 8 eurolla) aamiaiset kahdelle hengelle neljälle aamulle. Hyvä diili sanoisin, etenkin kun käteen lykättiin vielä nippu punaviini-, afternoon tea- ja ruokakuponkeja hotellin bistroon 😀 Huone oli siisti ja moderni, mutta ei meinannut lämmetä millään. Syy selvisi viimeisenä päivänä: siivooja oli avannut ikkunan, emmekä olleet huomanneet sitä, sillä pidimme verhot tylsän maiseman vuoksi koko ajan kiinni. Muilta osin hotelli oli postitiivinen kokemus ja sijaitsi kävelymatkan päässä useista nähtävyyksistä.

Traveller at the Bund

Shanghaissa vierailimme kaupungin valtavassa museossa, kaupunkisuunnittelunäyttelyssä ja luonnonhistoriallisessa museossa. Kaupungisuunnittelunäyttelyssä kävelimme ensin massiivisen kaupunkia esittävän pienoismallin ympäri ja suuntasimme sen jälkeen ylempiin kerroksiin, joissa ei lisäksemme ollut juuri kerään. Työntekijöitä sen sijaan oli kaikkialla ja yhdessä vaiheessa vartija juoksi ohitsemme hiljaisella käytävällä. Lähtiessämme mitään ei kuitenkaan näkynyt, joten mysteeriksi jäi, mistä moinen härdelli johtui. Jatkoimme matkaa ruokakadulle ja tutuksi tuli Yang’s Dumblings, jonka kahdessa eri osoitteessa pistäydyimme lopulta neljä kertaa koko reissun aikana!

Shanghai Urban Planning exhibition
Shanghain kaupunkisuunnittelunäyttelyssä oli kaupungin valtava pienoismalli.
Yang's Dumblings
Yang’s dumblingseissa oli kasvis- jättikatkarapu- ja lihatäytteen lisäksi sisällä yllätyksenä kuumaa lientä. Syöminen osoittautui taitolajiksi ja puikoista huolimatta käsipaperille tuli käyttöä.

Kävimme myös kahdella eri ostospaikalla, joista Yuyuanille eli Shanghain vanhalle kaupungille suuntasimme jo ensimmäisenä iltana. Tianzifang oli minullekin ennestään tuntematon paikka ja enimmäkseen täynnä pieniä matkamuistoputiikkeja ja hassuja umpikujia. Löysimme kuitenkin sokkeloisilta ja ruuhkaisilta pikkukujilta kaksi kivaa teekauppaa, joista toisen luulimme olevan pieni teehuone, mutta se osoittautuikin kaupaksi, jossa ystävällinen myyjä haudutti meille kahta eri teelaatua. Toinen niistä päätyi poikaystävän tuliaiskassiin.

Yuyuan teahouse at night
Yuyuan teahouse. Takana kohoaa Shanghai Tower, kaupungin korkein rakennus.

 

Nanjing

Sunnuntaina matka jatkui luotijunalla Nanjingiin, jossa majoituimme aivan keskustassa sijaitsevassa neljän tähden Novotelissa. Tällä kertaa aamupala jäi ostamatta, mutta sen sijaan saimme huoneluokan korotuksen ja löysimme itsemme 17. kerroksesta leposohvalla ja lasiseinäisellä kylpyhuoneella varustetusta huoneesta, josta aukesivat näkymät suoraan valoja tuikkivaan keskustaan. Lisäksi huoneessa oli mukavan lämmin (mikä ei kahden edellisen majapaikan jälkeen todellakaan ollut itsestäänselvyys, nimim. Nukuin Suzhoussa pipo päässä). Eräänä iltana emme jaksaneet poistua huoneesta ja päätimme testata huonepalvelua. 20 minuutin kuluttua huoneeseemme kiikutettiin kaksi muhkeaa hampurilaista ranskalaisineen. Oi sitä luksuksen tuntua, kun sai mutustaa hotellihuoneen sohvalla purilaista ja ihailla kaupungin yöllisiä valoja omalta näköalapaikalta.

Nanjing Novotel Central view
Näkymä hotellihuoneen ikkunasta Nanjingissa.
Novotel Nanjing burgers
Purilaiset hotellihuoneen omalla sohvalla… Aaaah!

Hotellia lukuunottamatta Nanjing osoittautui pettymykseksi. Lonely Planetin mukaan kaupungin historialliset kohteet olisivat kokemisen arvoisia, mutta olo oli aurinkoisen turistipäivän jälkeen kyllä huijattu. Ostimme Kiinan hintatasolla melko kalliit yhteisliput Sun Yatsenin mausoleumille, Liggun temppelialueelle ja Ming-keisarin haudalle (normaali- ja opiskelijalippu yhteensä 150 yuania ja 20 yuania jokaisista kuljetuksista alueella, kaikenkaikkiaan 210 yuania (noin 30€). Sun Yatsenin mausoleumi oli yksi syy siihen, miksi olin valinnut Nanjingin matkakohteeksi ja odotin mielenkiinnolla kukkulan juurella vehreän puistokäytävän ja pitkien portaiden yllä kohoavien sinikattoisten rakennusten näkemistä. Käytävän päässä odotti kuitenkin ikävä yllätys, kun mausoleumi oli suljettu kokonaan kunnostustöiden vuoksi. Tästä ei ollut minkäänlaista mainintaa lippuluukulla…

Jatkoimme matkaa minijunalla (jeii!) Linggun temppelialueelle, jonka ainoaksi mielenkiintoiseksi asiaksi osoittautui kivinen pagodi, jonka ylimmälle tasanteelle saakka pääsi kiipeämään kivisiä portaita pitkin. Itse alueen temppeli oli vaatimaton ja liian uusi ollakseen edes historiallisesti mielenkiintoinen. Alue ei todellakaan ollut opaskirjan antaman tähtimerkinnän arvoinen. Viimeisenä suuntasimme Ming-keisarin haudalle, joka onneksi osoittautui alueen mielenkiintoisimmaksi nähtävyydeksi. Kauniin ja vehreän puiston keskellä kohosi Kiellettyä kaupunkia muistuttava jykevä punaiseksi rapattu rakennelma, jonka taakse kukkulan uumeniin ainoa Pekingin ulkopuolella lepäävä Ming-keisari on haudattu. Keväällä tai kesällä suuressa puistossa olisi varmasti jaksanut viettää pidemmänkin aikaa kaikkien puiden vihertäessä.

Linggu Pagoda
Linggu-temppelialueen pagodi, jonka huipulle pääsi kiipeämään.

Linggu Pagoda top

Nanjing Ming Tomb
Ming-hauta Nanjingissa.

Seuraavana päivänä sää muuttui harmaaksi ja sateiseksi ja päätimme vierailla Nanjingin museossa. Helpotukseksemme museo vastasi odotuksia, eikä Nanjingista tarvinnut lähteä aivan tyhjin käsin. Museossa oli esillä muun muassa pari tuhatta vuotta vanhoja hautoja luurankoineen ja hautaan aseteltuinen esineineen, sekä kokonainen jadesta tehty hautauspuku. Nanjingin museo erottuikin Kiinassa vierailemieni museoiden joukosta juuri hautauskulttuurista kertovien esineiden ansiosta, joten mikäli vierailet kaupungissa, on museo pyörähtämisen arvoinen paikka.

Seuraavassa postauksessa loma jatkuu Hangzhoussa ja Shanghaissa. Teksti on kuvia vaille valmiina!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.