matkablogi

matkablogi

Emei Shan – temppeleitä ja apinoita

“Osta bambukeppi, siellä on apinoita!” Tuijotan kauhistuneena myyjää, joka seuraa minua polun alkuun kyynärpäähäni asti pitkää bambukeppiä heilutellen. Emmin hetken, sillä en halua ottaa taakakseni yhtä ylimääräistä bambukeppiä selässäni olevan pinkin repun ja vesipullon lisäksi. “Apinat tykkäävät punaisesta, ne huomaavat reppusi, osta bambukeppi!” Kahden vaiheilla vilkuilen hermostuneena ympärilleni, kunnes huomaan tutun munkin tulevan reippaasti kohti. Hän pelastaa minut ahkeralta keppikauppiaalta tyrkäten samalla kiven käteeni. Voin kuulemma käyttää sitä puolustautumiseen jos tulee tukala olo – ei siis keppikauppiaita vaan apinoita kohtaan. Munkki saattaa minua polkua pitkin epäilyttävästi vilkuilevien apinoiden ohi mukavasti jutustellen, kunnes huomaamme edessäpäin kulkevan kiinalaisperheen. Innoissaan munkki huutaa perheelle ja lykkää minut heidän matkaansa, ja vuorelta takaisin kohti Baoguon kylää laskeutuessamme pääsen taas testailemaan kiinantaitojani.

Apinoita polun vieressä Emei-vuorella

Valmistautuminen huipun valloitukseen

Kauhuhotellissa vietetyn sateisen yön jälkeen hypin aamulla lätäkköjen yli kohti Baoguon kylää ja uutta majapaikkaani Teddy Bear Hotellia (nimi herättää kysymyksiä, mutta uskokaamme Lonely Planetin suosituksia). Saan jättää painavan rinkkani säilytykseen odottamaan seuraavaa päivää ja istahdan päiväreppuni kanssa suklaakastikkeella kuorrutetulle letulle ja kahvikupposelle. Ja täytyy sanoa, että oli kyllä paras kahvi mitä olen pitkään aikaan juonut! Hetken voimia kerättyäni suuntaan vieressä sijaitsevalle bussiasemalle ostamaan lippuja kohti Wannianin bussipysäkkiä, josta alkaa kiipeäminen Emei Shanin Kultaiselle huipulle.

Pakkaa mukaan ainakin nämä (kesä):

 • aurinkorasva
 • hyttysmyrkky
 • vessapaperia
 • kännykän laturi / varavirta
 • vesipullo
 • evästä, kuten keksejä ja hedelmää
 • mikrokuitupyyhe (tarpeellinen luostarimajoituksessa tai mikäli haluat vilvoitella jalkoja vuoristopurossa, kuivuu nopeasti)
 • lämpimät vaatteet huipulle, kuten tuulitakki, neule, pitkät housut, ohut pipo
 • BONUS: Älä missään nimessä pakkaa tavaroitasi kirkkaanpunaiseen käsilaukkuun. Trust me.

 

Alkulämmittely: Kiipeäminen Wannian-temppelille

Puiden reunustamat rappuset

Viidakkoisessa vuoristomaisemassa kaarteleva bussi kuljetti minut Wannianin bussipysäkille, josta lähti ensimmäinen kiipeäminen kohti 1020 metrin korkeudessa sijaitsevaa Wannianin temppeliä. Nimi Wannian tarkoittaa 10 000 vuotta, ja temppeli onkin Emei Shanin vanhin. Alkumatka oli loiva, mutta portaiden jyrketessä vilkuilin jo kaihoten kaapelihissin suuntaan. Nyt ei kuitenkaan luovuteta!

 

Wannian-temppelin sisäänkäynti
Wannian-temppelin portilla riitti väkeä, sillä sinne pääsi helposti myös kaapelihissillä.

Aluksi ajattelin pyörähtää temppelissä vain vessassa ja jatkaa sen jälkeen matkaa, mutta alue olikin oikeastaan aika kaunis. Temppelialueen keskustassa oleva keltainen rakennus vartioi valkoisen elefantin patsasta ja suitsukkeet sauhusivat kultaisen Buddhan edessä.

Wannian-temppeli

Kauniita maalauksia Wannian -temppelin seinässä

Suitsukkeita Wannian -temppelin edustalla

Matka jatkuu: Emei Shanin 10 000 porrasta

Portaiden määrästä on vaikea löytää tarkkaa tietoa, mutta se on varma, että ensimmäisen matkapäivän aikana hieman yli 3000 metrin korkeudessa sijaitsevalle Taizi Pingin luostarille rappusia tuli kiivettyä ainakin 10 000. Lepohetkiä oli pidettävä usein ja välillä katsoin epätoivoisesti ylös ja mietin, loppuvatko rappuset ikinä. Pahinta oli kuitenkin, kun polku kaartoi alamäkeen, sillä tiesi, että sama määrä rappusia olisi kiivettävä taas ylös. Maisemat olivat kuitenkin upeat ja luostarin puhaisten seinien pilkistäessä edessäpäin tiesi saavuttaneensa taas yhden etapin. Matkan varrella vastaantulevat ihmiset hymyilivät ja tsemppasivat.

Ylöspäin kulkevat portaat Emei Shanilla
Katse kohti seuraavaa porrasta.

Maisema vuorelta kuvattuna

Ensimmäisellä pysähdyspaikalla kuppinuudeleita valmistellessani kolme kiinalaista lukiolaista tulivat juttelemaan. Tytöt olivat kotoisin Sichuanista ja heistä puheliain oli kerran aikaisemminkin kiivennyt Emei-vuorelle. Iloiset tytöt nappasivat minut mukaansa ja kiipesimme yhdessä useamman tunnin samalla kiinalaisesta koulujärjestelmästä jutustellen.

Lukiolaistytöt taukopaikalla katoksen alla

Aurinkoinen maisemapolku Emei-vuorella
Välillä maisemista sai nauttia tasaisemmalla polulla.

Nousumatkan upein etappi oli hortensioiden reunustama kieleke, josta avautui näköala vehreään laaksoon ja kauas horisonttiin. Pysähdyimme hetkeksi paahteiselle tasanteelle punaisten seinien varjoon lepäämään ja ottamaan kuvia.

Matkaaja poseeraa hortensioiden ja maiseman edessä
Tyytyväinen reissaaja.

Hortensioita ja maisema

Reissaaja istuu hortensioiden edessä

Mikäli haluat välttää portaita:

 • Emei Shanilla on mahdollista vierailla kaapelihissejä ja busseja hyödyntäen.
 • Lyhyiden portaiden kävelyyn on kuitenkin syytä varautua.
 • Huipulle pääsee Baoguon kylästä matkustamalla ensin bussilla Leidongpingin tasanteelle ja jatkamalla sieltä kaapelihissillä Jindingille, eli Kultaiselle huipulle. Näin huipulla vierailun voi toteuttaa päiväretkenä.
 • Yhden päivän matkalla ei ole mahdollista nähdä aurinkonnousua, mutta halutessasi voit matkata Jindingille edellisenä päivänä ja viettää yön huipulla sijaitsevassa hotellissa. Näin ehdit näköalatasanteelle ennen auringonnousua.
 • Mikäli päätät kuitenkin kiivetä portaita, pääsee suosituimmalla reitillä Wannianilta Leidongpingille tarvittaessa kantajan kyydillä alas. Kantajat tarjoavat palveluksiaan myös Leidongpingin ja huipun välisellä etapilla.

 

Yöksi luostariin

Tytöt olivat varanneet majoituksen hieman alempaa Leidongpingin tasanteelta ja pelkäsin jo, ettei minulle riittäisi majapaikkaa ollenkaan. Niinpä vaihdoin tyttöjen kanssa yhteystietoja ja jatkoin kiipeämistä yksin. Kiipesin niin reippaasti kuin keuhkoni antoivat myöten ja muutaman tunnin kuluttua pääsin Leidongpingin tasanteelle, josta huippu oli enää vain yhden kaapelihissinousun päässä. Ystävällinen munkki (sama, joka paluumatkalla pelasti minut keppimyyjiltä ja apinoilta) tuli tarjoamaan luostarista yösijaa, mutta sanoin miettiväni vielä hetken. Auringonlaskuun oli aikaa puolitoista tuntia ja laskin sen riittävän Taizi Pingille ehtimiseen. Halusin päästä ensimmäisenä päivänä mahdollisimman pitkälle, jotta varmasti näkisin seuraavana aamuna huipulta auringonnousun. Viimeinen nousu Taizi Pingille vaati vielä enemmän ponnistelua mieleltä kuin kropalta, sillä pelkäsin joutuvani kiipeämään pimeässä ja jääväni ilman yösijaa. Lopulta luostarin kyltit kuitenkin ilmestyivät näkyviin juuri ennen auringonlaskua.

Elephant Bathing Pool ylhäältä kuvattuna
Elephant Bathing Pool oli viimeinen luostari ennen Leidongpingin tasannetta.

Taizi Ping näytti enemmän majatalolta kuin luostarilta ja ulkosalla parikymmentä ihmistä odotteli yösijaa. Ystävällinen kiinalaisnainen tuli juttelemaan englanniksi ja auttoi minua saamaan makuupaikan. Luostarissa työskentelevä mies laittoi minulle ruokaa vaikka kaikki muut olivat jo syöneet, ja ennen nukkumaanmenoa istuin vielä luostarin edustalla ja kylvetin jalkojani kuumalla vedellä täytetyssä pesusoikossa pimeää ja hiljaista pihaa katsellen. Lopulta vedin villasukat jalkaan ja kömmin minulle osoitettuun siskonpetiin paksun täkin alle. Vieressä kiinalaisnaiset ja pikkutyttö vielä juttelivat hissukseen ja vaivuin tasaiseen lepotilaan, nukahtamatta kuitenkaan koko yönä.

Vinkit luostarimajoitukseen:

 • Luostarimajoituksen voi saada Emei-vuorelta 50 yuanilla eli noin 7-8 eurolla.
 • Varaudu kuitenkin alkeellisiin oloihin, kuten wifin ja suihkun puuttumiseen. Mukavuudet vaihtelevat luostarista riippuen.
 • Edullisimmin nukut siskonpetissä parinkymmenen muun reissaajan kanssa. Myös pienempiä ja yksityisiä huoneita on usein tarjolla.
 • Huoneissa ei välttämättä ole lämmitystä, joten mukavat ja lämpimät vaatteet tulevat tarpeeseen etenkin lähinnä huippua sijaitsevissa luostareissa. Varaa vaatteita, joita voit helposti kerrostaa ja vähentää tarpeen mukaan.
 • Yö luostarissa voi olla yksi matkasi mieleenpainuvimmista kokemuksista, joten mikäli olet valmis tinkimään mukavuudesta, suosittelen kokeilemaan!

Seuraavassa postauksessa herätään kongin kumahdukseen ja jännitetään auringonnousua huipulla.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.