matkablogi

matkablogi

5 outoa asiaa, joihin Kiinassa tottuu

Terveiset Beijing Capitalin lentoasemalta. Kiina-syksy on aivan tuota pikaa ohi, sillä noin tunnin kuluttua lähtee lentoni kohti Eurooppaa ja seuraavan kerran astunkin Kiinan maaperälle vasta vuonna 2018. Syksy on mennyt aivan uskomattoman nopeasti ja nyt Peking tuntuu jo ihan tutulta paikalta. Kesän ja syksyn aikana on tullut vastaan jos jonkinlaisia erikoisia tilanteita ja asioita, jotka aluksi ihmetyttivät, mutta nyt tuntuvat jo tavalliselta osalta kiinalaista elämänmenoa. Myös moni totuttelemista vaativa asia, kuten puikoilla syöminen ja kännykällä maksaminen, tuntuu nyt jo arkipäiväiseltä ja oikeastaan mukavan helpolta. Vähän jo kauhistelenkin, toimiiko vasen käteni enää ollenkaan, kun olen viimeiset neljä kuukautta käyttänyt syömäpuikkojen vuoksi pelkkää oikeaa kättä syömiseen. Päätinkin listata viisi kummallisinta asiaa, joihin Kiinassa asuessa ja reissatessa tottuu:

 

1. Ravintolasta ja vesiautomaatista saa vain kuumaa vettä

Kiinalaiset juovat kuumaa vettä jopa kesähelteellä, eikä mihinkään vaivaan ole parempaa lääkettä kuin kuuman veden juominen. Kiinalaisten mukaan kuuman veden juonti kesällä viilentää kehoa, sillä se saa hikoilemaan. Lisäksi kuuman veden väitetään olevan terveellisempää kuin kylmän veden juonti, erityisesti naisille. Koska kukaan kiinalainen ei ravintolassa tilaa kylmää vettä, joutuu ulkomaalainen usein kokemaan hämmennyksen, kun vettä tilatessa eteen kannetaan lasillinen tai pannullinen höyryävää vettä. Näin kävi myös ensimmäisellä Kiinan-matkallani 2,5 vuotta sitten, kun äitini kanssa menimme illalliselle hotellia lähimpänä sijainneeseen kansankuppilaan ja tarjoilija ihmetteli, kun yritimme epätoivoisesti tilata vesipulloa. Viilenevän syksyn ja talven myötä olen kuitenkin ollut vain iloinen, että kampuksen automaateista saa kuumaa vettä. Ravintolassa ei tule nykyään edes kysyttyä kylmää vettä, vaihtoehdot ovat joko reshui tai sitten jotain aivan muuta. Kuuman vesi on niin olennainen osa kiinalaista kulttuuria, että juna- ja lentoasemilta sekä junista löytyvät kuumavesiautomaatit, joista omaa pulloa voi käydä vapaasti täyttämässä. Mikä olisikaan mukavampaa, kuin omassa junapetissä nautittu höyryävän kuuma aamutee.

Viiniautomaatti
Jos viikonloppuskumppa unohtui kauppareissulla, niin viiniautomaatti pelastaa.

 

2. Autot ja mopedit ajavat vastaantulevien kaistalla

Kiinassa eivät päde Suomesta tutut liikennesäännöt, vaan etuajo-oikeus on aina sillä, jolla on isompi kulkupeli. Sama tuntuu pätevän parkkeeraamiseen: mitä kalliimpi auto, sitä luvattomampaan paikkaan ihmiset parkkeeraavat. Eniten kummastusta on kuitenkin herättänyt se, että olen useampaan kertaan nähnyt auton ajavan hiljaisella tiellä vastaantulevien kaistaa. Lisäksi pimeässä ilman valoja vastaantulevien kaistaa ajava äänetön sähköskootteri on yliopiston Global Villagessa jo päivittäinen näky. Kiinassa asuessa olenkin oppinut olemaan erityisen varovainen liikenteessä ja väistämään jokaikistä kohdalle osuvaa menopeliä potkulaudasta lähtien. Tietä ylittäessä tulee katsottua jokaiseen mahdolliseen suuntaan ja vilkkaassa risteyksessä on parasta lähteä ylittämään tietä kiinalaisten kanssa samaan aikaan, näyttivät liikennevalot mitä hyvänsä. Olen kokenut kauhunhetkiä myös taksissa, kun kuski luki matkan ajan WeChat-viestejä vilkkaalla kadulla ajaessaan…

Postal service in China
Kyllä se postipakettien jako näinkin sujuu!

 

3. Eläkeläiset kävelevät takaperin

Eräänä päivänä olin tulossa kampuksen järveltä, kun vastaan käveli kiinalainen eläkeläisrouva. Rouva ei kuitenkaan ollut suomalaisen näkökulmasta aivan tavallisella päiväkävelyllä, sillä hän tepsutteli menemään selkä menosuuntaa kohti ja läiskytteli itseään samalla kaksin käsin olan yli hartioille. Tulin kiinnittäneeksi asiaan huomiota kuitenkin vasta rouvan ollessa aivan kohdallani, sillä kuten aikaisemmasta postauksesta kävi ilmi, kiinalaiset eläkeläiset tykkäävät puuhata mitä mielenkiintoisempia asioita vapaa-ajalla. Miksi rouva sitten käveli takaperin? Kiinalaiset vanhukset ajattelevat, että mieli pysyy virkeänä, jos keho saa pieniä haasteita. Takaperin kävellessä joutuu keskittymään huomattavasti enemmän kuin etuperin kävellessä ja siksi se on liikunnan lisäksi hyvää aivojumppaa. Myös käsin tehtävät asiat, kuten puikoilla syöminen ja kalligrafia, pitävät aivot vetreinä. Päivittäisellä liikunnalla ja aivojumpalla tavoitellaan pitkää ikää, jota kiinassa perinteisesti arvostetaan todella paljon. Ei ihmekään, että kiinalaisvanhukset tuntuvat olevan poikkeuksellisen vetreitä.

Victoria's Secret in bar China
Screenillä Victoria’s Secret -alusvaatenäytös eräässä Houhain baarissa.

 

4. Victorias Secret pyörii ravintoloissa ja baareissa

Oletko koskaan nähnyt ravintolassa tai baarissa pyörivän Victoria’s Secret -alusvaateshowta? Kiinassa olen nähnyt puolen vuoden aikana ainakin neljässä eri paikassa eräästä Houhain turistibaarista Zhongqissa sijainneeseen jianbing-kojuun. Asiasta voisi tehdä jo kenttätutkimuksen: Yritetäänkö Victoria’s Secretilla houkutella paikallisia asiakkaita luomalla kansainvälistä tunnelmaa vai nimenomaan kauniiden naisten avulla? Vai houkutellaanko sillä sittenkin ulkomaalaisia turisteja jonkin tutun asian vai jälleen kerran naisten voimin. Minulla ei tähän ole vielä toistaiseksi vastausta, kenttätutkimus siis jatkuu.

 

Chinese tourists in Fragrant Hills park
Kiinalaisturisteja Fragrant Hills -puistossa.

 

5. Kuntosalilla on 28 juoksumattoa ja ne ovat kaikki varattuja

Kiinassa et ole koskaan yksin, sillä ihmisiä on paljon ja joka paikassa. Aamulla luennolle lähtiessä yllättyy, kun ihmiset ovatkin jo reippaina liikkeellä. Eräänä sunnuntai-iltana ruokalassa totesin, että onpas vähän ihmisiä. Tosiasiassa ihmisiä kyllä oli vaikka kuinka paljon, mutta erona arkipäivään oli se, ettei käytävillä tarvinnut tuuppia päästäkseen eteenpäin. Kuntosalilla joutuu arki-iltaisin usein odottamaan, että yksi 28:sta juoksumatosta vapautuisi. Aluksi ihmispaljous tuntui käsittämättömältä ja jatkuva meteli sai koti-Suomen kuulostamaan taivaallisen rauhalliselta. Nyt melua ei kuitenkaan edes huomaa ja viikonloppuisin kaupungilla kävelessä on ihanaa, että ihmisiä tuntuu olevan liikeellä. Jokainen viikonloppu tuntuu erityiseltä, kun ravintolat ovat täynnä ja Guloun kujilla ihmiset jonottavat katukojuista herkkuja ja kiertelevät kivijalkaputiikkeja. Ulkomaalaiselle bonus: itseään ei tunne turistiksi, kun kaikki nähtävyydet ovat täynnä kiinalaisia turistiryhmiä.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.